Google
 
   HOME    Agenda     Annuaire de liens    Actualités    Photos    Aide    Contact    Services    FR - NL  


  Mondial – Verslag wereldkampioenschap Sheffield 2006


het ploeg


1. Inleiding. Van 13 tot en met 27 augustus, vond in het Engelse Sheffield het wereldkampioenschap onderwaterhockey plaats.

Voor het eerst in meer dan een decenium nam er opnieuw een Belgische ploeg deel aan dit gebeuren. Het ploeg Tijdens het WK worden de ploegen in twee poules ingedeeld. De top 8 landen van het vorige WK komen in de A-poule terecht en de overige ploegen in de B-poule.

Tijdens de eerste week worden de Round Robins gespeeld, waarbij een eerste klassement wordt opgemaakt. Hierna volgen de barrage wedstrijden tussen de top van de B-poule en de staart van de A-poule om uit te maken wie precies waar thuishoort. Tijdens de tweede week vinden dan de play-offs plaats, die het uiteindelijke klassement bepalen.

2. De voorbereiding.

Onder leiding van Guillaume Wathelet, voormalig speler van de Frans nationale ploeg, werden onze spelers voorbereid op deze intense competitie. Er werd niet enkel veel aandacht besteed aan de fysieke conditie, maar ook aan de strategie en het collectieve samenspel van het team.

De spelers konden hun fysiek en techniek op wekelijkse (of zelfs dagelijkse) basis verbeteren dankzij de trainingen in hun eigen club. Het collectief werd hoofdzakelijk op punt gesteld tijdens de stage-weekends en de internationale toernooien.

3. De sportieve prestaties

3.1. Evaluatie team Het was duidelijk dat het team een jaar intensief getraind had. De ploeg die dit jaar aantrad geleek geenzins op de ploeg die vorig jaar deelnam aan het EK, hoewel het veelal dezelfde spelers waren. Allen hadden doorheen het jaar enorme vooruitgang geboekt en dit op zowel fysiek als 6
tactisch gebied.

Alle spelers hadden een beter inzicht in de sport, alsook meer ervaring en psychologische weerstand. De strategie was voor iedereen duidelijk, al lukte het niet om deze tegen alle ploegen uit te spelen. Doorheen het toernooi zijn er dan ook enkele wijzigingen gemaakt en dit zowel qua strategie als positie van de spelers. Zowat iedere wijziging had een positieve inpakt op het resultaat.

De ploeg had dit jaar meer kunnen samenspelen, maar het was vooral tijdens de eerste week van het WK dat de ploeg werkelijk naar elkaar toegroeide en het spel vlotter begon te lopen. Het resultaat hiervan was duidelijk te merken tijdens de play-offs waar het beter lukte om de tegenstander in ons spel te lokken. De mentale toestand van het team was niet slecht, toch kan men gerust zeggen dat ook onze ploeg leidde aan het typische Belgische sportsyndroom. Steeds drukten we onszelf in de underdog positie.

Uit gewoonte te verliezen, kwam de ploeg steeds zonder hoge verwachtingen aan de start, maar daarom niet zonder vechtlust. Toch kon men ook gaandeweg doorheen het toernooi merken dat de ploeg mentaal groeide en de vechtlust groter werd, alsook het zelfvertrouwen.

3.2. Evaluatie resultaten.

Het Belgische team werd uiteindelijk derde in de B-poule, hetgeen een elfde plaats betekende in het algemeen klassement. Niet alleen was dit het beste resultaat dat een Belgische ploeg ooit neerzette, het betekende ook dat ons team enkele landen achter zich liet die reeds wat ervaring hadden op wereldkampioenschappen.

Tijdens de round robin walste onze ploeg al over de Hongaren en versloeg het de nieuwste natie, Japan. Tevens won het van Spanje en zette een verrassende prestatie neer tegen Colombia, die uiteindelijk toch zevende werden in het toernooi. Tijdens de play-offs werd eerst de veer van de Italiaanse ploeg gebroken. Na hun 4-2 verlies tegen onze ploeg gingen ze immers ook verrassend onderuit tegen andere ploegen en dit louter door interne strubbelingen. In de halve finale van de B-poule nam België het op tegen de Turken. Hoewel we moeten toegeven dat de Turkeneen beterspel speelden tochr eflecteert het 8-17 verlies niet het verschil tussen beide teams. Het was vooral de mentale toestand van het Belgische team dat ervoor zorgde dat de Turken zoveel uitliepen.

De laatste wedstrijd was tegen de Spaans nationale ploeg en hier demonstreerde België echt zijn kunnen. De Spanjaarden kregen geen tien centimeter om te zwemmen en het hele team werkte perfect samen. Toch is er nog veel ruimte tot verbetering, zoals het afwerken van acties.

4. De sfeer binnen het team Na twee weken intensieve competitie zou men kunnen verwachten dat kleine spanningen ontstaan tussen spelers, of de spelers groep en begeleiders zoals kapitein en vice-kapitein. Verwonderlijk was dit helemaal niet het geval. Er heerste een ontspannen en open sfeer binnen de groep, met ruimte voor dialoog, maar ook wederzijds respect en respect voor de beslissingen van trainer en begeleiders.

5. Organisatie en financiering De organisatie was volledig in handen van de spelers zelf. Het was hoofdzakelijk drijvende kracht Romain Alderweireldt die dit helemaal in handen had. Op sommige vlakken werd hij geassisteerd door enkele medewerkers die ook allemaal spelers zijn van het nationale team. De financiering werd gedragen door subsidies van federaties, sponsoring en persoonlijke bijdrage van de spelers.

6. Besluit en toekomst perspectieven. Het Belgische team heeft een goed resultaat neergezet en tevens ervoor gezord dat België terug op de wereldwijde onderwaterhockey-kaart staat. Niet zelden hebben onze resultaten de aandacht getrokken van de grotere onderwaterhockeynaties, met onze buurlanden Frankrijk en Nederland op kop.

Het niveau van het team wordt door beide landen erkend. Ze zijn bereid ons te helpen om het niveau van het Belgische hockey op te krikken. Het team heeft zeker een hele hoop bijgeleerd tijdens dit toernooi. Zo weten we nu maar al te goed hoe cruciaal de mentale toestand van de spelers wel niet is en welke invloed dit heeft op het resultaat van de wedstrijd. Iedere speler is gemotiveerd en meer ervaren teruggekomen van het toernooi.

Allen zijn klaar om zich volop voor te bereiden voor het EK in Turkije volgend jaar. waar we mikken op een plaats in de top tien. Ook wordt er gewerkt aan de verjonging van het team, het opstarten van een dames team en een team ‘Under 19’.
 
 

:: PROCHAINS EVENEMENTS ::
Pas d'évènement pour l'instant

:: SERVICES ::
Sportmedia vous propose ses services dans les différents domaines suivant:

  • création de sites web,
  • développement de base de données,
  • logos personnalisés,
  • affiches promotionnelles,...


Cliquez ici pour plus de renseignements
     

0002922855 visites - contact : info@sportmedia.be
réalisation : www.sportmedia.be